
Vergelijking kleine caravans 2023
Ooit wel eens gedacht: ik wil wel een kleine caravan kopen…? Maar welk kleine kampeermiddel past het beste bij mij? Wat is de goedkoopste minicaravan? En welke compacte caravan kan achter mijn auto? Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier een vergelijking van kleine caravans die 2023 in Nederland verkrijgbaar zijn.…
De vergelijking
Ik heb de prijs van verschillende soorten kleine caravans vergeleken. De ‘prijs vanaf’ is eigenlijk niet met elkaar te vergelijken omdat een ‘kale caravan’ niet overal hetzelfde is.
Voor ‘prijs totaal’ ben ik uitgegaan van een minicaravan met slaapgelegenheid voor 2 personen met verder (zo mogelijk):
een functionele keuken,
een voortent,
een geremd chassis,
een disselbak,
stroomvoorziening en verlichting.
Door de opties steeds zoveel mogelijk hetzelfde te kiezen, en dit in de prijs door te berekenen, krijg je een eerlijke en vergelijkbare prijs.
(Prijzen juli 2023, onder voorbehoud.)
Definitie van kleine caravan
Als je gaat googelen op ‘kleine caravan’ (of minicaravan, compacte caravan, lichtgewicht caravan, etc.) gaat het eigenlijk al mis bij wat men daaronder verstaat. Er is niet echt een definitie van kleine caravan. ‘Klein’ is een nogal een ruim begrip. Voor de één is het een caravan onder de 1400 kg. De ander omschrijft het als een caravan die speciaal ontworpen is om in een kleine ruimte te kunnen leven (wat volgens mij vrijwel iedere caravan is). En voor de volgende is het een caravan met een beperkte hoogte.
Die verschillende omschrijvingen maakt vergelijken een lastige zaak. En dat terwijl het gewicht en formaat van je compacte reisgenoot nou juist zo belangrijk zijn. In de top 10 van ‘kleine caravans’ vind je dus uiteenlopende maten caravans die misschien niet iedereen als ‘mini’ zal bestempelen. Maar aanzien ze zich wel als ‘klein’ presenteren, heb ik ze meegenomen in de vergelijking.
Gobanna 1500 Brake
(info en prijs: www.gobanna.com)
Gobanna is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw en verkoop van uitsluitend minicaravans. Al 19 jaar draait alles om klein en compact, functioneel, comfortabel en betaalbaar kamperen. Gobanna is geen massaproduct. Iedere Gobanna krijgt de volle aandacht. Net als iedere klant. Je bepaalt zelf wat je wel en niet op, aan of in je minicaravan wilt. Zo krijg je een unieke Gobanna, helemaal op jou afgestemd.

Plus en min
Kip Shelter Plus
(info en prijs: www.kipcaravans.nl)
Kip is een bekende naam onder caravangebruikers. Deze Nederlandse fabriek bouwt al sinds 1949 caravans en biedt met de Shelter Plus ook een ‘compacte’ caravan aan.

Plus en min
Holtkamper Tenttrailer Cocoon
(info en prijs: www.holtkamper.nl)
Ook bij Holtkamper heb je rechtstreeks met een Nederlandse vouwwagen-fabrikant te maken. Al 90 jaar is dit een sterk familiebedrijf. (Ok, een tenttrailer is geen caravan. Maar de Cocoon is dusdanig uitgebreid dat ie wel een plaatsje in de vergelijking mag hebben…)

Plus en min
Knaus Tabbert T@b 320 Basic
(info en prijs: www.tabme.de)
Knaus Tabbert is een van de grootste caravanfabrikanten in Europa. Ongeveer 4000 medewerkers (in 2023) bouwen diverse caravans van hoge kwaliteit. De T@b is de kleinste in hun assortiment.

Plus en min
*N.B. De T@b 320 Basic is ook verkrijgbaar met 750 kg. maximaal gewicht. Maar met de functionaliteiten t.b.v. deze vergelijking is dit niet haalbaar.
Mink 2.0 Sportscamper
(info: www.minkcampers.com, prijs: www.viking-campers.nl)
Mink is een vrij jonge en hippe minicaravan uit IJsland. De eerste Mink is gecreëerd toen 2 vrienden in 2017 het prototype bouwden. Inmiddels zijn er diverse dealers in Europa (en zelfs Australië) die de Mink verkopen.

Plus en min
Procamp Escape Explorer
(info: www.minicaravankopen.com, prijs: www.cc-leuvenheim.nl)
Als traditionele fabrikant van minicaravans, houdt Procamp zich al jaren bezig met het perfectioneren van hun ontwerp. De teardrop caravans van Procamp worden gebouwd door een bedrijf dat in 2012 in Slowakije is opgericht.

Plus en min
Kulba Woody
(info: www.kulba.cool, prijs: www.vouwwagencentrumnoordbergum.nl)
Kulba is een klein bedrijf, gevestigd in Letland, dat al meer dan 10 jaar uitsluitend minicaravans bouwt. De caravans worden 1 voor 1 gemaakt volgens de wensen van de klant.

Plus en min
Oehoe Freedom
(info: www.oehoeoutdoor.nl, prijs: www.vanderslik-caravans.nl)
De Oehoe wordt (zeer waarschijnlijk) geproduceerd in Polen onder de naam Mini Tommy door de Tomplan-groep. Al meer dan 25 jaar bouwen zij diverse (commerciële) trailers. In de Benelux is de Oehoe bij een aantal dealers verkrijgbaar. (De fabrikant van de Oehoe is online lastig te vinden, of beter gezegd: ík had er aardig wat moeite mee).

Plus en min
Caretta 1500
(info en prijs: www.caretta-caravans.com)
In de fabriek van Başoğlu Karavan in Turkije worden al sinds 1976 caravans gebouwd. De Caretta teardrop caravan is in 2008 in productie genomen. Met bijna 40 officiële dealers, kun je in veel landen een Caretta aanschaffen.

Plus en min
Kupler
(info en prijs: www.dutchbullcampers.nl)
Kupler is een jong merk dat vol enthousiasme kleine caravans bouwt. De fabriek is gevestigd in Estland.

Plus en min
Conclusie
En de winnaar is…
(Voor ons is Gobanna natuurlijk de grote kleine winnaar…!)
De vraag waar je de goedkoopste of beste minicaravan kunt kopen is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Voor veel mensen is de aanschaf van een caravan een grote investering. Probeer impulsaankopen te vermijden en informeer jezelf goed. Bedenk ook wat er voor jou interessante informatie is. Het is daarom altijd raadzaam om zelf onderzoek te doen en niet blind op het werk van een ander te vertrouwen. (Ik heb veel zorg besteed aan deze vergelijking, maar er kunnen altijd onverhoopt ‘foutjes’ in sluipen.)

Tips voor eigen vergelijking
- Let op waar de caravan wordt gemaakt (heb je te maken met de dealer of de fabrikant?). Het kan handig zijn een lokaal gebouwde minicaravan te kopen omdat er dan in het productieproces vaak al eventuele aanpassingen gemaakt kunnen worden, in plaats van achteraf. En mocht er iets mis zijn, dan kun je hier ook meestal terecht. Kijk ook of je de contactgegevens van de aanbieder gemakkelijk kunt vinden en of deze goed bereikbaar is.
- Bedenk waarom je een kleine caravan wilt (schattig, lichtgewicht, zuinig, vrijheid, back-to-basic, etc.) en laat je niet verleiden door extra’s die dit in gevaar brengen. Laat je niet het bos in sturen met een mooi plaatje of praatje, maar stel je steeds voor hoe het zou zijn om met déze caravan in dat bos te staan (of aan het stand of in de bergen…).
- Bedenk welke voorzieningen je belangrijk vindt (en welke je niet per se hoeft te hebben) en vergelijk op basis daarvan de prijs. Het is zonde om te moeten betalen voor dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.
- Veel functionaliteiten hebben zowel vóór- als nadelen. (Met een buitenkeuken kun je tijdens het koken genieten van het uitzicht en het buitenleven. En je hebt geen kookluchtjes in je caravan. Maar met een keuken ín de caravan kun je ook rustig koken als het stortregent of hard waait… Een zitje in de caravan is ook fijn bij slecht weer. Maar iedere dag je bed op moeten maken is niet voor iedereen vakantie. En in een voortent kun je ook redelijk beschut zitten… Het kan prettig zijn om binnen te kunnen staan. Maar een hoge caravan is vaak zwaarder, je hebt meer weerstand tijdens het rijden, je kunt de caravan thuis minder makkelijk onder de carport kwijt en soms ben je zelfs extra tolgeld kwijt. Etc.) Wat weegt voor jou het zwaarst?
- Vergelijkend onderzoek kan lastig zijn en veel werk en tijd kosten. Kijk goed naar ‘de kleine lettertjes’. Het is soms moeilijk om te zien of de omschrijving hoort bij het model of de prijs die genoemd wordt, of dat het om optionele functionaliteiten gaat. Het voorkomt mogelijke teleurstellingen om niet direct voor het verkooppraatje of de aanbieding te vallen en vooral vragen te stellen.
- Check de ervaringen van gebruikers op andere kanalen (bijv. Facebook of kampeerfora). Of kijk of je zelf misschien een keertje de caravan kunt uitproberen voordat je ‘m koopt. Diverse aanbieders bieden ook de mogelijkheid om de minicaravan te huren. Je eigen ervaring is de beste maatstaf.
Ook interessant:
Gobanna introduceert: XL voor mini… hoe dan?
Gobanna, vanaf het prille begin
Meer van dit?
Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer.
Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen.
Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.