Stroomvoorziening voor caravan, camper of vaartuig

stroomvoorziening-caravan-gobanna
Ective SSI: alles in 1 box?
Als je gaat kamperen is het goed om je een beetje te verdiepen in de stroomvoorziening voor caravan, camper of vaartuig. Kun je op de camping wel je elektrische apparaten gebruiken? Wat als je ergens heen wilt wilt waar geen netstroom beschikbaar is? Of wat als deze wegvalt? De keuze voor de juiste omvormer is een belangrijke stap. De Ective SSI biedt de uitkomst!

Inhoudsopgave

Zelfvoorzienend op avontuur

We gebruiken steeds meer elektrische apparaten, ook als we gaan kamperen. Of het nu gaat om de koelkast, de waterpomp of de verlichting die bijna standaard in elke caravan of camper zijn geïntegreerd. Of om de laptop, mobiele telefoon, tablet of dat handige koffiezetapparaatje dat we toch meenemen. Ze verbruiken allemaal stroom. En veel apparaten dan ook nog eens alleen 230V, waar een accu 12V spanning levert. Maar wat als je ergens wilt staan waar geen stroom is? Of als je de kosten van de elektra op de camping te hoog vindt worden? Met een eigen elektriciteitsvoorziening kun je op de meest rustige idyllische plekjes nog steeds genieten van een koud glaasje van het een of ander en het laatste nieuws op je tablet bekijken.

Stroomvoorziening-Ective-SSI-25-gobanna

Alles in 1 box

Daarom zijn we ook zo blij dat we nu de Ective SSI hebben ‘ontdekt’: Een omvormer waar veel meer in zit dan je denkt. Een heus 4-in-1-apparaat. (Bij Gobanna houden we nu eenmaal van compact: veel inhoud, weinig ruimte…) De Ective SSI is een omvormer, een acculader, een NVS omschakelautomaat en MPPT-laadregelaar in één! En het is ook nog eens geschikt voor elk type accu. Multifunctioneel, Duitse Gründlichkeit voor een zeer aantrekkelijke prijs. De Ective SSI omvormer is verkrijgbaar in verschillende vermogens, van 1000W tot 3000W (zie modellen). Deze allrounder is te koop in onze webshop. Maar wat doet deze mysterieuze doos dan precies?

Voordelen Ective SSI

Met zijn 4 functionaliteiten is de Ective SSI de ultieme oplossing als je op zoek bent naar een echt zelfvoorzienende energievoorziening. Of je nu stroom wilt onderweg in je caravan, camper of vaartuig, of voor klein verbruik in je stacaravan of tiny house. De SSI biedt volledige vrijheid als het om (mobiele) energievoorziening gaat en je kunt apparaten (ook onderweg) onbeperkt gebruiken.

 • Alles-in-1 apparaat (omvormer, acculader, omschakelautomaat en MPPT-laadregelaar)
 • Oerdegelijk Duits fabricaat
 • Compact en lichtgewicht
 • Geschikt voor elk type accu
 • Extreem stille continue werking
 • Actieve en passieve koeling
 • USB-aansluiting (5V/1A) voor het opladen van kleine verbruikers
 • Beveiliging tegen overbelasting, over- en onderspanning, oververhitting, omgekeerde polariteit en kortsluiting (en een soft start)
 • Verschillende akoestische waarschuwingssignalen bij problemen
 • Evt. met multifunctionele afstandsbediening/bedieningspaneel (niet inbegrepen)
 • Eenvoudig aan te sluiten
 • Evt. laten inbouwen
 • 3 Jaar garantie
 • CE-keurmerk en ECE-keurmerk (E-keurmerk)
stroomvoorziening-Ective-SSI-15-gobanna

Door te kiezen voor een Ective SSI vereenvoudig je jouw elektrische installatie en bespaar je ruimte, tijd en geld.

Modellen Ective SSI

Hoe meer apparaten je tegelijk wil gebruiken, hoe meer vermogen er totaal nodig is om deze apparaten te laten draaien. Dat vermogen moet uiteindelijk uit de omvormer komen. Wat je nodig hebt is minimaal het wattage (de totale som) van al je 230V apparaten die je (gelijktijdig) wil gebruiken. Houdt daarbij rekening met het continu vermogen (het vermogen dat het apparaat de grootste gedeelte van de tijd vraagt) en het piekvermogen (de hogere stroombehoefte die sommige apparaten vragen bij het opstarten).

Alle modellen in de SSI-reeks hebben een stevige, geribbelde, blauw/zwarte aluminium behuizing. Ook de knoppen en aansluitpunten zijn degelijk gemaakt. De omvormers zijn geschikt voor 12V-230V en passen op elk type accu. De afmetingen, het gewicht en het vermogen van de SSI verschilt per model. Dit zijn de verkrijgbare modellen van de Ective SSI:

MODELcontinu vermogenpiek vermogenafmetingengewicht
Ective SSI 101000 W2000W380 x 220 x 150 mm5,4 kg
Ective SSI 151500W3000W450 x 220 x 150 mm7,5 kg
Ective SSI 202000W4000W500 x 220 x 150 mm8,7 kg
Ective SSI 252500W5000W520 x 220 x 150 mm9,5 kg
Ective SSI 303000W6000W500 x 220 x 150 mm11 kg

Omvormer 12V-230V

Een omvormer zet 12 (of 24) volt gelijkspanning van de boordaccu om in 230 volt wisselspanning zoals standaard in het normale elektriciteitsnet thuis. Zodoende kun je ook in je caravan of camper gebruik maken van 230V apparatuur. Een omvormer is dus noodzakelijk als je 230V apparatuur op je accu wilt laten draaien. Het grote nadeel van omvormers is dat er rendementsverlies optreedt tijdens de omvorming: soms tot wel 15%.

De Ective SSI is een compact en lichtgewicht hoge frequentie-omvormer van 12V naar zuivere sinusvormige 230V AC. De omvormer kan gedurende twee seconden een piekspanning leveren van 200% van het vermogen en 150% gedurende tien seconden (zie modellen). Een hoog piekvermogen is van belang aangezien sommige apparaten een flinke stroombehoefte hebben bij het opstarten. Door de grote vermogensreserves presteert de SSI wanneer het ertoe doet! Dankzij hoogwaardige elektronische componenten en de nieuwste hoogfrequente technologie kan hij een efficiëntie van 88% tot 92% behalen en dat met een minimaal intern stroomverbruik.

stroomvoorziening-stopcontact-gobanna
Type omvormers

Er zijn in de basis twee soorten mobiele omvormers: de gemodificeerde sinus omvormer en de zuivere sinus omvormer.
Een gemodificeerde sinus omvormer is goedkoper in aanschaf, maar LET OP!: Steeds meer elektronische verbruikers worden complexer in hun structuur en kunnen niet langer worden bediend met gemodificeerde sinusvormige stromen. Je kunt hier dus niet alle elektrische apparatuur op aansluiten(!). Doe je dit wel dan gaat dit problemen opleveren of zelfs je apparatuur beschadigen. De afgegeven 230V wisselspanning is bij een gemodificeerde sinus niet constant gelijk.
Een zuivere sinus omvormer levert een zuivere wisselspanning net als thuis uit het stopcontact! Hierop kun je apparaten veilig en probleemloos aansluiten.
Zonder verder te diep op details in te gaan, wordt voor gebruik in caravan of camper (of boot) ten zeerste aangeraden om een zuivere sinus omvormer te kopen.

Acculader 20Ah

Een (boord)accu zorgt voor doorlopende stroom in je caravan, camper of vaartuig. Ook als er geen wal- of paalstroom aanwezig is, of deze tijdelijk wegvalt, kun je gebruik blijven maken van je elektra. Maar de accu moet wel veilig en op de juiste manier opgeladen worden.

De Ective SSI heeft een geïntegreerde en intelligente drie-traps IUoU-lader met druppellader, waarmee je elk type accu kunt opladen. Hij is geschikt voor loodzuur- (gel, AGM en semi-tractie) en lithiumaccu’s (met BMS). Deze acculader levert maximaal 20 Ampère per uur. Het opladen vindt plaats in twee automatische fasen, die zorgen voor een behoedzaam opladen van de voedingsbatterij. Het voltage waarmee de accu wordt geladen (bulk- en absorptiefase), ligt rond de 14,4V. De onderhoudsspanning (druppellading) ligt op 13,6V. Aan het einde van de hoofdlaadfase schakelt de geïntegreerde lader automatisch over op druppelladen.
Afhankelijk van de modus en de aanwezige stroombronnen, kan de accu geladen worden door 230V netstroom of zonne-energie. Als de accu tijdens een langdurige stroomonderbreking te diep is ontladen, en er daarna weer net- en zonnestroom beschikbaar zijn, zullen beide energiebronnen snel gelijktijdig opladen tot de gewenste spanningswaarde.

NVS omschakelautomaat

Een omschakelautomaat is nodig op het moment dat je gebruik wilt kunnen maken van verschillende stroombronnen, zoals netstroom (230V), accu (12/24V) en zonnepanelen. Het zorgt voor een feilloze wisseling tussen deze bronnen. Je aangesloten apparaten blijven gewoon doorlopend werken, als er tussen de stroombronnen wordt gewisseld.

stroomvoorziening-Ective-SSI-stroomschema-gobanna

Het omschakelproces van de Ective SSI omschakelautomaat verloopt binnen 16 ms. Hierdoor ontstaat een echte ononderbroken stroomvoorziening. Aan de werking van de aangesloten apparaten zul je niet merken dat de stroombron verandert. Daarnaast kun je op het apparaat zelf schakelen tussen de diverse modi die de prioriteit regelen.

UPS-modus (netprioriteitscircuit)

In UPS-modus vullen zonne-energie, netstroom en accu elkaar aan. Als een energiebron kortstondig uitvalt, blijven de verbruikers continu in gebruik doordat er naadloos wordt gewisseld van bron. Het ingebouwde voorrangscircuit van de SSI geeft de mogelijkheid om de energie van de zonnepanelen of de externe 230V-stroombron in te schakelen wanneer de accu leeg is of gewoon wanneer je dat zinnig vindt. In de netvoorrangsmodus schakelt het systeem over op het  netstroom (+opladen) zodra er een netspanning wordt geregistreerd op de AC-ingang van het apparaat (bijvoorbeeld het inschakelen van wal- of paalstroom of een generator). De omvormerfunctie gaat op ‘bypass’ en apparaten worden rechtstreeks voorzien van de netstroom, terwijl de accu oplaadt met zonne-energie. Zo wordt de accu ontlast (en zelfs bijgeladen). Omgekeerd, als de externe 230V-spanning wegvalt, komt de omvormer weer in het spel en wordt alles binnen 16ms weer voorzien van batterijstroom.

ECO-modus (batterijprioriteitscircuit)

Met de schakelbare milieuvriendelijke ECO-modus kan de omvormer van de SSI-serie ook met batterijprioriteit worden gebruikt. De AC-oplaadfunctie is gedeactiveerd, zodat er geen netstroom wordt verbruikt. In deze modus worden alle apparaten door de accu gevoed, ook als er net- of generatorstroom is aangesloten. Het batterijvoorrangscircuit is actief zolang de batterijspanning dit toelaat. Als de accuspanning onder de grenswaarde (11V) komt, schakelt de SSI automatisch over op netvoorrangsschakeling, mits er een spanningsbron aanwezig is. Het apparaat beschermt dus zichzelf en de accu, en zorgt voor een lange levensduur.

De ECO-modus maakt het ook mogelijk om alleen zonne-energie te gebruiken ondanks de aanwezigheid van net- of generatorstroom. Deze voedt dan de apparaten en neemt tegelijkertijd het opladen van de accu over. Zodra er geen zonne-energie meer beschikbaar is (bijvoorbeeld ‘s nachts), schakelt het systeem over op netvoorrang.

MPPT-laadregelaar voor zonnepanelen

De laadregelaar voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de accu op de juiste manier wordt geladen door de opgewekte zonne-energie. Hierdoor kun je ook ’s nachts of bij weinig zonlicht gebruik blijven maken van elektrische apparaten.  
De Ective SSI is voorzien van een MPPT-laadregelaar die het maximale vermogen uit het zonnepaneel haalt door de overvloed aan spanning om te vormen in meer stroom naar de accu. De interne microprocessor in de MPPT (Max Power Point Tracker) laadregelaar meet constant het meest efficiënte werkpunt en controleert dit indien nodig. Dit resulteert in een rendement van minimaal 97%. Op dagen met minder zon, of bij intensieve belasting van de accu, merk je goed het verschil in rendement tussen een MPPT- laadregelaar en de (goedkopere) PWM-laadregelaar.

stoomvoorziening-zonnepaneel-gobanna

De SSI is geschikt voor zonnepanelen tot maximaal 550W met een ingangsspanning tot 70V. De MPPT-laadstroom laadt de accu op met maximaal 20A en zorgt ervoor dat de accu altijd vol is als er voldoende zonlicht is. Heb je een grotere (>20A) acculader of MPPT-laadregelaar nodig, dan is een Ective SSI helaas niet voor jou geschikt.

Afstandsbediening/bedieningspaneel

stroomvoorziening-afstandsbediening-bedieningspaneel-ective-ssi-gobanna

De Ective SSI kan worden voorzien van een afstandsbediening/bedieningspaneel. Deze is apart verkrijgbaar in de webshop. Het paneel zorgt ervoor dat je eenvoudig kunt wisselen tussen de verschillende modi van de SSI. Op het display zijn diverse indicatoren te zien zoals de fout-indicator, de bypass-indicator en de verschillende charge-indicatoren. Ook kun je de status van de accu en het laadproces hierop aflezen. De RC4 afstandsbediening is geschikt voor alle modellen van de Ective SSI.

Beveiligingsfuncties

Van een Europees (Duits) product kun je verwachten dat het veilig in het gebruik is. De Ective SSI is voorzien van diverse veiligheidsfuncties om dit te garanderen:

 • Alarmfunctie
  Voordat het apparaat bij een storing automatisch uitschakelt, attenderen akoestische signalen en een LED-waarschuwingslampje op het betreffende probleem. Het type signaaltoon geeft aan wat het probleem is (oververhitting, onder-/overspanning etc.). Hierdoor kunt je snel problemen oplossen.
 • Overspannings- en onderspanningsbeveiliging
  De omvormer schakelt automatisch uit als de grenswaarden worden overschreden of niet worden bereikt. Dit gebeurt zowel bij een te lage batterijspanning van ca. DC 10,5V (± 0,5V) als een te hoge batterijspanning van ca. DC 14,4V (± 0,5V). Dit voorkomt schade aan de omvormer en diepontlading van de voedingsaccu.
 • Bescherming tegen omgekeerde polariteit
  De zekering van de SSI springt onmiddellijk door als de accukabels verwisseld zijn. Bij een foute aansluiting van de batterijpolen ontstaat er dan geen schade aan de accu of de aangesloten apparaten.
 • Soft start
  Een soft start betekent dat het benodigde vermogen bij het inschakelen van de omvormer wordt beperkt, waardoor de accu wordt ontlast en het doorslaan van zekeringen wordt voorkomen.
 • Overbelastingsbeveiliging
  De omvormer schakelt automatisch uit als de belasting van de verbruiker te hoog is. Dit voorkomt dat de accu beschadigt of zelfs explodeert.
 • Oververhittingsbeveiliging
  De Ective SSI schakelt onmiddellijk uit wanneer de interne temperatuur hoger wordt dan 65°C.
 • Kortsluitbeveiliging
  De omvormer wordt direct buiten bedrijf gesteld bij kortsluiting in een verbruiker.

Aansluiting

Het aansluiten van de diverse spanningsbronnen op de SSI is geen probleem. Het kost weinig tijd en is behoorlijk voor de hand liggend. Met behulp van de M8-draadverbinding sluit je iedere (boord)accu aan de 2 plus en 2 min aansluitingen van de Ective SSI. De 230V stroom kun je rechtstreeks aansluiten op de daarvoor bestemde terminal. Let er wel op dat je de stroom via een aardlekautomaat laat verlopen. De zonnepanelen zijn heel gemakkelijk aan te sluiten door de 2 MC4-connectoren in de Ective SSI-connectoren te klikken.

Geluidsniveau

Dankzij de extreem stille actieve ventilatorkoeling, is de omvormer ook geschikt voor continu gebruik. Tijdens het gebruik van netstroom, kan de ventilator licht hoorbaar zijn. (Denk hierbij aan ca. 40dB, het geluidsniveau van gefluister of een werkende koelkast.) De Ective SSI maakt, naast de actieve ventilatorkoeling, ook gebruik van maximale passieve koeling.

Stroomvoorzieing-Ective-SSI-aansluiten-gobanna
Stroomvoorzeining-Ective-SSI-ventilator-gobanna

Keurmerken en garantie

De Ective SSI is voorzien van het CE-keurmerk en het ECE-keurmerk (E-keurmerk). Het wordt geproduceerd door het Duitse Batterium GmbH en er zit maar liefst 3 jaar(!) fabrieksgarantie op.

stroomvoorziening-ective-logo-gobanna

Inbouwen

Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Je kunt je nog zo goed inlezen of de instructies volgen, maar dat kan ervaring niet vervangen. Ben je minder handig met elektra, of heb je nog nooit een elektra schema gemaakt en een elektrische installatie aangelegd? Of laat je het gewoon liever aan professionals over? Dan kun je de Ective SSI ook laten inbouwen. Gobanna is een door Ective erkend inbouwstation. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@gobanna.com.

Conclusie –
Waarom Ective SSI

Het selecteren van de juiste omvormer is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je voldoende stroomvoorziening hebt voor al je apparaten en elektronica aan boord. De SSI is veilig en betrouwbaar, multifunctioneel en geschikt voor elke accu, heeft een hoge kwaliteit en is goedkoper dan andere in zijn klasse. Het is een voordelig en compact alternatief voor losse omvormers, acculaders en laadregelaars. Het apparaat is ideaal voor gebruik in caravans, campers, boten of off-grid installaties waar een betrouwbare en efficiënte stroomvoorziening nodig is. Kortom: de Ective SSI-omvormers stellen je in staat om buitenavonturen te beleven met maximaal comfort.

stroomvoorziening-kamperen-off-the-grid-gobanna

DISCLAIMER: Ik heb geprobeerd de werking van de Ective SSI zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen. Ik ben echter zeker geen elektricien. Ondanks dat ik dit verhaal met de grootst mogelijke zorg heb samengesteld, kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en gebruik je gezonde verstand.

Meer van dit?
Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer.
Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen. 
Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.

Geef een reactie

ontstaan-caravan-wanderer-gobanna

De geschiedenis van de caravan – Deel 1: Het ontstaan

De geschiedenis van de caravan zal je verbazen. Het gebruik om te kamperen (of zelfs te wonen) in een wagen, bestaat eigenlijk nog niet zo heel lang. (En dat terwijl we de caravan nu niet meer weg kunnen denken.) Maar wanneer zijn we dat precies op wielen gaan doen? En hoe zag dat er dan uit? Het ontstaan van de caravan heeft een zeer kleurrijke, zij het niet zo oude, geschiedenis.

Lees verder »
koffie-op-de-camping-en-onderweg

Koffie op de camping (en onderweg)

Wat is er nou lekkerder dan midden in de natuur wakker worden en de dag beginnen met een vers bakkie koffie in het ochtendgloren? Ook als we van huis zijn, willen we hiervan kunnen genieten. Koffie op de camping is voor velen een vereiste. Dat eerste kopje is een goede start van de dag. Of juist rond koffietijd even rustig in je campingstoel een momentje voor jezelf pakken. Kamperen en koffie zetten gaat gelukkig prima. Er zijn haast ontelbaar veel manieren, met of zonder stroom, van erg primitief tot zeer innovatief.

Lees verder »
grote en kleine caravans

Vergelijking kleine caravans 2023

Ooit wel eens gedacht: ik wil wel een kleine caravan kopen…? Maar welk kleine kampeermiddel past het beste bij mij? Wat is de goedkoopste minicaravan? En welke compacte caravan kan achter mijn auto? Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier een vergelijking van kleine caravans die 2023 in Nederland verkrijgbaar zijn. (Oh, en een vouwwagen voor de afwisseling.) Een handig, eerlijk en up-to-date overzicht van de top 10 kleine caravans!

Lees verder »
Mia van Alterna

Mia van Alterna

Kamperen draait voor mij om kleine genoegens en de liefde voor minicaravans.