Wat is er nou lekkerder dan midden in de natuur wakker worden en de dag beginnen met een vers bakkie koffie in het ochtendgloren? Ook als we van huis zijn, willen we hiervan kunnen genieten. Koffie op de camping is voor velen een vereiste. Dat eerste kopje is een goede start van de dag. Of juist rond koffietijd even rustig in je campingstoel een momentje voor jezelf pakken. Kamperen en koffie zetten gaat gelukkig prima. Er zijn haast ontelbaar veel manieren, met of zonder stroom, van erg primitief tot zeer innovatief.
Uit diverse onderzoeken door de jaren heen, blijkt dat Nederland een echt koffieland is. (Afhankelijk van of je kijkt naar het jaarverbruik van kilo’s koffiebonen, liters koffie of hoeveelheid kopjes per inwoner, staan we wereldwijd ergens op de 3e tot 6e plaats van koffiedrinkers.) Hoe je er ook naar kijkt, we zijn echte grootverbruikers. En dat bakkie pleur kunnen we ook op vakantie echt niet missen. We willen best genieten van een andere omgeving, een ander land, een andere cultuur, maar dan wel met onze koffie (en pindakaas, kaasschaaf en mud aardappelen) erbij.
Cowboy Coffee
Deze eenvoudige manier van koffie zetten is hoe de cowboys het naar verluid in het Wilde Westen deden. Je vult een grote (metalen) pot of pan met water en doet de gewenste hoeveelheid koffie er direct in. Zet het op/in het kampvuur en wacht 5-10 minuten. Schenk de gloeiend hete koffie voorzichtig uit in een mok (evt. door een filter) en je hebt een prima bakkie, voor wie niet teveel eisen aan koffie stelt. En het voelt vast alsof je daarna weer verder kunt om je kudde aan te drijven. Yeehaw!
Nederland Wist je dat… een Nederlander ervoor verantwoordelijk is dat de koffiehandel naar Europa op gang kwam? Aan het einde van de 17e eeuw heeft een Hollandse zeevaarder een koffieplant uit Mokka, Jemen ‘meegenomen’ (lees: gestolen). Daarmee zijn de koffieplantages op Java begonnen (denk aan Max Havelaar, Multatuli) vanwaar Nederland en de rest van Europa werd voorzien van koffie.
Een (behoorlijk minder stoere) variant op de Cowboy-style is koffie maken met losse pads. In plaats van de losse koffie doe je de pads in de pan/pot. Of je doet er eentje meteen in je mok en schenkt het kokende water erop.
(Er is zelfs een, in mijn ogen hilarisch overbodig, speciaal hulpmiddel voor ontworpen om je pad ‘uit te knijpen’… de Bruu.)
Turkije Wist je dat… in Turkije de suiker wordt toegevoegd vóór de bereiding van de koffie. Traditioneel wordt het water, met de koffie en (een gelijke hoeveelheid) suiker, driemaal gekookt. Het resultaat is een zeer sterk bakkie… geserveerd met een glaasje water. Het is ook raar om meer dan één koffie te drinken. Als je meer wilt drinken, ga dan voor de (eveneens zoete) thee.
Oploskoffie
Je kunt ook een pot of losse zakjes (veel afval!) oploskoffie meenemen op vakantie. Deze zijn tegenwoordig in allerlei smaakjes verkrijgbaar. Aanmaken met kokend water en je bent klaar. Een lepel is hierbij wel een vereiste, om de klontjes eruit te roeren. De eenvoud is erg aantrekkelijk, maar over de smaak (en definitie van koffie) valt te twisten.
Spanje Wist je dat… het in Spanje tot voorkort heel normaal was om ’s ochtends de koffie van de avond ervoor op te warmen in de magnetron? Inmiddels zijn veel Spanjaarden over gegaan instant koffie (of éénkops apparaten). ‘Un cortado’, een espresso ‘gesneden’ door warme melk, is een zeer populaire koffievariant om te bestellen.
Opschenken koffiefilter
Nog een low-tech manier van koffie maken is met behulp van een losse filterhouder. Zet de filterhouder op je mok en plaats een koffiefilter met de gewenste hoeveelheid filterkoffie. Kokend water erop schenken en rustig laten doorlopen. Het is wel handig om een transparante mok te gebruiken zodat je kunt zien wanneer deze vol zit. (Hoe vaak ik niet gedacht heb dat er nog wel een beetje bij kon…) Of je moet een tweede mok gebruiken om een afgepaste hoeveelheid water erop te schenken.
De filterhouders zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Een eenvoudig plastic vormpje, een opvouwbaar exemplaar, een rvs koffie dripper met druppelstop, een ‘filterhouder’ met geïntegreerd herbruikbaar filter, etc.
Duitsland Wist je dat… men in Duitsland ‘Kaffeesteuer’ moet betalen over de koffie? Deze koffieaccijns geldt zowel voor alle vormen van koffie als producten die koffie bevatten. De koffiegewoontes zijn voor ons zeer herkenbaar, maar Duitse koffie is net iets sterker gebrand dan we gewend zijn.
Cafetière (en Aeropress)
De cafetière kennen we ook onder de naam French Press. Schenk de (veelal glazen) pot vol heet (niet kokend) water. Voeg hier een aantal scheppen grof gemalen koffie aan toe (ca. 1 schepje op 120 ml). Plaats de zeef/pers boven het goedje en laat dit 3 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt. Dan druk je langzaam de zeef/pers naar beneden om de koffieprut van de koffie te scheiden. Nu is het klaar om ingeschonken te worden.
De koffie die je in een cafetière maakt, blijft wel vaak licht troebel. Hoewel het potje oorspronkelijk van glas is (en dus behoorlijk breekbaar), zijn er ook onbreekbare varianten verkrijgbaar voor onderweg. De Aeropress is hier een voorbeeld van. Het ziet er wat anders uit, maar de manier van koffie zetten is in de basis hetzelfde.
Frankrijk Wist je dat… in Frankrijk ‘café au lait’ geserveerd wordt in een extra brede mok, zodat je bij het ontbijt je croissantje erin kan dippen? Eigenlijk drinkt de Fransman alleen bij het ontbijt en als nagerecht koffie. Als je ‘un café’ bestelt, krijg je 9 van de 10 keer een espresso.
Percolator
Een erg populaire manier van koffie zetten op de camping is met de percolator (of espressopot). Dit stevige van oorsprong Italiaanse ‘fluitketeltje’ zorgt voor een heerlijk bakkie. Je kunt kiezen tussen een aluminium en rvs variant. (Traditioneel is aluminium, maar rvs blijft langer mooi en geeft geen smaak af aan de koffie.) Een percolator bestaat uit vijf losse onderdelen: een waterreservoir, een rubberen pakking, een filterplaatje, een filter en een uitschenkkan.
Vul het waterreservoir tot aan het drukventiel. Schuif vervolgens het filter erin en vul dit met je favoriete (fijn-)gemalen koffie. Strijk de koffie af (niet aandrukken). Dan schroef je de uitschenkkan erop. Zet het geheel op het vuur en breng het water aan de kook. De warmte stuwt het water naar boven, zodat het geleidelijk bij de koffie komt. Zodra je potje gezellig begint te pruttelen moet je het van het vuur halen. Zo voorkom je dat je koffie te bitter wordt. Nu kun je de koffie uitserveren.
(De cafetière en de percolator worden nogal eens door elkaar gehaald, maar zijn dus zeer verschillende manieren van koffie zetten.)
Italië Wist je dat… het in Italië gebruikelijk is je espresso in één keer achterover te slaan? Deze koffiepuristen nemen hun koffie erg serieus en er zijn nogal wat onuitgesproken regels mee gemoeid. (Bijvoorbeeld: het is onbeleefd om een koffie to-go te bestellen, een cappuccino drink je alleen in de ochtend en zeker niet na maaltijden i.v.m. de spijsvertering, je drinkt het water vóór de koffie om deze goed te kunnen proeven – niet erna, etc.) Maar je krijgt dan wel een goed (bijna artistiek) gezette koffie van echte specialisten.
Campingkoffiezetapparaat
Gemak dienst de mens. Je kunt natuurlijk je eigen koffiezetapparaat van thuis meenemen. Of je koopt een campingkoffiezetapparaat voor in de caravan. Deze zijn meestal wat kleiner en verbruiken vaak wat minder spanning of vermogen.
De Campeo is bijvoorbeeld de campingvariant van de Senseo (700W). Ook zijn er koffiezetapparaten verkrijgbaar die op 12V werken. En dan zijn er nog de draagbare systemen waarmee je koffie kunt maken in de auto (Wacaco, Koffiemaatje, Handpresso, etc.)
Zweden Wist je dat… je in Zweden vaak je tweede kopje koffie gratis krijgt? Dat is voor ons Nederlanders toch erg aantrekkelijk? Ze noemen het ‘påtår’ en ik ben er groot voorstander van om dat hier ook in te gaan voeren. De ‘fika’, de Zweedse koffiepauze, is vooral een sociale aangelegenheid, waarbij ook koffie en zoet gebak worden genuttigd.
En jij?
Of je nu houdt van de smaak, geniet van het heerlijke aroma of vooral de cafeïne nodig hebt… koffie op de camping hoeft geen probleem te zijn. Een goed bakkie troost kun je op veel manieren maken. En smaken verschillen. Wat is jouw favoriete manier? Hoe zet jij het liefst koffie op de camping?
Meer van dit? Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer. Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen. Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.
De geschiedenis van de caravan zal je verbazen. Het gebruik om te kamperen (of zelfs te wonen) in een wagen, bestaat eigenlijk nog niet zo heel lang. (En dat terwijl we de caravan nu niet meer weg kunnen denken.) Maar wanneer zijn we dat precies op wielen gaan doen? En hoe zag dat er dan uit? Het ontstaan van de caravan heeft een zeer kleurrijke, zij het niet zo oude, geschiedenis.
Wat is er nou lekkerder dan midden in de natuur wakker worden en de dag beginnen met een vers bakkie koffie in het ochtendgloren? Ook als we van huis zijn, willen we hiervan kunnen genieten. Koffie op de camping is voor velen een vereiste. Dat eerste kopje is een goede start van de dag. Of juist rond koffietijd even rustig in je campingstoel een momentje voor jezelf pakken. Kamperen en koffie zetten gaat gelukkig prima. Er zijn haast ontelbaar veel manieren, met of zonder stroom, van erg primitief tot zeer innovatief.
Ooit wel eens gedacht: ik wil wel een kleine caravan kopen…? Maar welk kleine kampeermiddel past het beste bij mij? Wat is de goedkoopste minicaravan? En welke compacte caravan kan achter mijn auto? Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier een vergelijking van kleine caravans die 2023 in Nederland verkrijgbaar zijn. (Oh, en een vouwwagen voor de afwisseling.) Een handig, eerlijk en up-to-date overzicht van de top 10 kleine caravans!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.