Als je erop uit trekt met een (mini) caravan, is een luifel of voortent een waardevolle en veelgebruikte aanvulling. Kamperen is buitenleven; extra ruimte waar je uit de zon of regen kunt zitten is dan des te belangrijker. Maar moet je dan een luifel of een voortent kopen? En wat is het verschil eigenlijk?
Als je erop uit trekt met een (mini) caravan, is een luifel of voortent een waardevolle en veelgebruikte aanvulling. Kamperen is buitenleven; extra ruimte waar je uit de zon of regen kunt zitten is dan des te belangrijker. Maar moet je dan een luifel of een voortent kopen? En wat is het verschil eigenlijk?
Kleine behuizing met de wereld als je ‘voortuin’
Kamperen met een minicaravan kan heerlijk zijn. Je bent één met de natuur én hebt het comfort van een goed bed en eventueel een keuken. Je kunt gaan en staan waar je wilt, het is een stuk sneller dan een hele tent opzetten, het is duurzaam en ziet er ook nog eens geweldig uit.
Maar laten we wel zijn: het is klein. En dat is niet erg aangezien je toch vooral buiten wilt zijn. Maar het is niet het soort caravan waar je bij slecht weer een potje monopoly in gaat zitten spelen. Of op een hete zonnige dag de schaduw in op zoekt. In een opgewarmde minicaravan met je benen buiten boord levert je alleen verbrandde knieën op en met z’n tweeën in de deuropening is het erg proppen. Daarom is voor velen een luifel of voortent kopen bijna noodzaak.
Paraplu of regenjas? (Wat!?!)
Maar wat kies je dan? Is een afdak voldoende of wil je meer beschutting? (Ben je meer van de paraplu of de regenjas?) De eerste logische vraag die van belang is, is of je van plan bent om vooral te gaan trekken of te gaan staan. Als je vaak van plek wisselt is opzetgemak een enorm pluspunt. En waarschijnlijk wil je zo min mogelijk kilo’s aan je bagage toevoegen. Als je langere tijd op één plek gaat kamperen, is het meer van belang dat je een stevige beschutting hebt die tegen een stootje kan. Het mag best iets zwaarder zijn, als je ook maar genoeg ruimte erbij krijgt. Nu is het zo dat je van de meeste voortenten ook een soort luifel kunt maken. Vaak hebben ze namelijk in- (en dus ook af-)ritsbare wanden. En er zijn ook luifels waar je een soort voortent van kunt maken, met behulp van zij- en voorwanden. Maar wat is dan het verschil?
Droge voeten, zand tussen je tenen
Een van de grootste verschillen is het kuipzeil. Een voortent komt overwegend met een bodembedekking. Met een grondzeil dat je aan je tent kunt bevestigen heb je geen (of veel minder) last van water, tocht, vuil en beestjes. Je kunt er met een gerust hart je spullen in zetten. Een luifel hangt als het ware boven de grond. Met je voeten direct op het gras voel je meer dat je buiten bent. Allicht kunt je ook een los zeil onder je luifel leggen of het kuipzeil van je voortent verwijderen. Er moet dus meer zijn wat het verschil tussen een luifel en een tent betreft…
Doek op palen
Het materiaal waar de voortent of luifel van is vervaardigd is ook vaak anders. Het frame van de voortent is doorgaans meer gericht op stevigheid (staal). En de (eventuele) stokken van een luifel zijn juist vooral lichtgewicht (aluminium). Hetzelfde geldt voor het doek. Bij luifels ligt de nadruk wederom meer op lichtgewicht, maar is het doek minder goed bestand tegen (heftige) weersomstandigheden. Seizoenstenten zijn gemaakt van stevig materiaal waar de buitenkant vaak pvc-gecoat is. (Tentdoek, katoen vs. pvc)
Ga je voor-tent?
Voordelen voortent:
– is stevig; kan in bijna alle weersomstandigheden blijven staan
– beschermt goed tegen wind en regen
– is dieper; zorgt de hele dag voor schaduw
– heeft vaak een kuipzeil; je hebt een schone en droge plek hebt om te zitten, te eten en je spullen op te bergen
Maar hier moet je wel wat voor doen. Je neemt vaak een hoop extra kilo’s mee op reis. En in sommige gevallen kan het een wat donkere bedompte bedoening zijn.
Of toch lekker lui-fel?
Voordelen luifel:
– is licht in gewicht
– zorgt voor een fijn schaduwplekje en beschermt tegen lichte regen
– neemt weinig opbergruimte in beslag
– is flexibel; gemakkelijk op te bouwen en af te breken
– is doorgaans goedkoper dan een voortent
Bij heftig weer is het raadzaam om de luifel tijdelijk op te breken. En waar ga je dan schuilen?
En voor mijn Gobanna?
Voor de Gobanna zijn zowel luifels als voortenten beschikbaar. De voortent kan eenvoudig worden bevestigd aan de minicaravan zelf. De luifel zit of aan de caravan of aan het roof-rack (afhankelijk van het model). En voor extra veel ruimte is er de comfortwing.
Conclusie – 1+1 is soms teveel
Ideaal is natuurlijk om zowel een luifel als een voortent te hebben. (En een tiny house, camper, een luxe caravan, een vouwwagen, een minicaravan, een fietscaravan, een grote gezinstent, een daktent, een klein tentje…) Zodat je per trip kunt kiezen welke beter uit komt. Maar het leven is vaak kiezen of delen. Gelukkig zijn de meeste voortenten en luifels dus aanpasbaar (van een voortent een soort luifel maken en van een luifel een soort voortent). Dat is erg handig, maakt het verschil kleiner, maar maakt de keuze lastiger. Als je moet kiezen, weet je hopelijk nu iets beter wat je wilt. Laat je bij aanschaf nog goed informeren door de verkoper over de voor- en nadelen van de modellen die ze hebben. Het is een grote aanschaf en als het goed is staat het voor jaren kampeerplezier.
Meer van dit? Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer. Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen. Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.
Gobanna heeft een nieuwe mogelijkheid voor jouw minicaravan ontwikkeld: de XL klik-en-klaar! Een simplistische keukenextensie, maar oh zo handig voor campingkoks, keukenhulpjes en Bourgondische genieters.
Denk je eraan een (nieuwe) voortent of luifel te kopen, wat is dan het beste materiaal? Kun je beter kiezen voor een katoenen doek of van een doek met pvc-coating? Waar moet je rekening mee houden? De verschillen tussen katoen en pvc, plus en min, in de basis uitgelegd om je te helpen met je keuze.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.