Beschut buitenleven – luifel of voortent kopen?

Als je erop uit trekt met een (mini) caravan, is een luifel of voortent een waardevolle en veelgebruikte aanvulling. Kamperen is buitenleven; extra ruimte waar je uit de zon of regen kunt zitten is dan des te belangrijker. Maar moet je dan een luifel of een voortent kopen? En wat is het verschil eigenlijk?

Kleine behuizing met de wereld als je ‘voortuin’

Kamperen met een minicaravan kan heerlijk zijn. Je bent één met de natuur én hebt het comfort van een goed bed en eventueel een keuken. Je kunt gaan en staan waar je wilt, het is een stuk sneller dan een hele tent opzetten, het is duurzaam en ziet er ook nog eens geweldig uit.

Maar laten we wel zijn: het is klein. En dat is niet erg aangezien je toch vooral buiten wilt zijn. Maar het is niet het soort caravan waar je bij slecht weer een potje monopoly in gaat zitten spelen. Of op een hete zonnige dag de schaduw in op zoekt. In een opgewarmde minicaravan met je benen buiten boord levert je alleen verbrandde knieën op en met z’n tweeën in de deuropening is het erg proppen. Daarom is voor velen een luifel of voortent kopen bijna noodzaak.

Paraplu of regenjas? (Wat!?!)

Maar wat kies je dan? Is een afdak voldoende of wil je meer beschutting? (Ben je meer van de paraplu of de regenjas?) De eerste logische vraag die van belang is, is of je van plan bent om vooral te gaan trekken of te gaan staan. Als je vaak van plek wisselt is opzetgemak een enorm pluspunt. En waarschijnlijk wil je zo min mogelijk kilo’s aan je bagage toevoegen. Als je langere tijd op één plek gaat kamperen, is het meer van belang dat je een stevige beschutting hebt die tegen een stootje kan. Het mag best iets zwaarder zijn, als je ook maar genoeg ruimte erbij krijgt.
Nu is het zo dat je van de meeste voortenten ook een soort luifel kunt maken. Vaak hebben ze namelijk in- (en dus ook af-)ritsbare wanden. En er zijn ook luifels waar je een soort voortent van kunt maken, met behulp van zij- en voorwanden. Maar wat is dan het verschil?

Droge voeten, zand tussen je tenen

Een van de grootste verschillen is het kuipzeil. Een voortent komt overwegend met een bodembedekking. Met een grondzeil dat je aan je tent kunt bevestigen heb je geen (of veel minder) last van water, tocht, vuil en beestjes. Je kunt er met een gerust hart je spullen in zetten.
Een luifel hangt als het ware boven de grond. Met je voeten direct op het gras voel je meer dat je buiten bent.
Allicht kunt je ook een los zeil onder je luifel leggen of het kuipzeil van je voortent verwijderen. Er moet dus meer zijn wat het verschil tussen een luifel en een tent betreft…

kinderen-tent-opzetten

Doek op palen

Het materiaal waar de voortent of luifel van is vervaardigd is ook vaak anders. Het frame van de voortent is doorgaans meer gericht op stevigheid (staal). En de (eventuele) stokken van een luifel zijn juist vooral lichtgewicht (aluminium).
Hetzelfde geldt voor het doek. Bij luifels ligt de nadruk wederom meer op lichtgewicht, maar is het doek minder goed bestand tegen (heftige) weersomstandigheden. Seizoenstenten zijn gemaakt van stevig materiaal waar de buitenkant vaak pvc-gecoat is. (Tentdoek, katoen vs. pvc)

Ga je voor-tent?

Voordelen voortent:

– is stevig; kan in bijna alle weersomstandigheden blijven staan

– beschermt goed tegen wind en regen

– is dieper; zorgt de hele dag voor schaduw

– heeft vaak een kuipzeil; je hebt een schone en droge plek hebt om te zitten, te eten en je spullen op te bergen

Maar hier moet je wel wat voor doen. Je neemt vaak een hoop extra kilo’s mee op reis. En in sommige gevallen kan het een wat donkere bedompte bedoening zijn.

Of toch lekker lui-fel?

Voordelen luifel:

– is licht in gewicht

– zorgt voor een fijn schaduwplekje en beschermt tegen lichte regen

– neemt weinig opbergruimte in beslag

– is flexibel; gemakkelijk op te bouwen en af te breken

– is doorgaans goedkoper dan een voortent

Bij heftig weer is het raadzaam om de luifel tijdelijk op te breken. En waar ga je dan schuilen?

En voor mijn Gobanna?

Voor de Gobanna zijn zowel luifels als voortenten beschikbaar. De voortent kan eenvoudig worden bevestigd aan de minicaravan zelf. De luifel zit of aan de caravan of aan het roof-rack (afhankelijk van het model). En voor extra veel ruimte is er de comfortwing.

https://www.youtube.com/watch?v=-BucWveEQJ4

Conclusie –
1+1 is soms teveel

Ideaal is natuurlijk om zowel een luifel als een voortent te hebben. (En een tiny house, camper, een luxe caravan, een vouwwagen, een minicaravan, een fietscaravan, een grote gezinstent, een daktent, een klein tentje…) Zodat je per trip kunt kiezen welke beter uit komt. Maar het leven is vaak kiezen of delen. Gelukkig zijn de meeste voortenten en luifels dus aanpasbaar (van een voortent een soort luifel maken en van een luifel een soort voortent). Dat is erg handig, maakt het verschil kleiner, maar maakt de keuze lastiger. Als je moet kiezen, weet je hopelijk nu iets beter wat je wilt. Laat je bij aanschaf nog goed informeren door de verkoper over de voor- en nadelen van de modellen die ze hebben. Het is een grote aanschaf en als het goed is staat het voor jaren kampeerplezier.

Meer van dit?
Van interessante artikelen tot nieuwtjes. Van acties tot zinnige (en onzinnige) feitjes. En meer.
Allemaal op het gebied van minicaravans en kamperen. 
Meld je aan om Gobanna nieuwtjes per e-mail te ontvangen.

Mia van Alterna
Mia van Alterna

Hai,
Ik ben Mia van Alterna en ik wil je op weg helpen. En dan bedoel ik letterlijk de weg op, naar buiten, naar avontuur en ontspanning, de wereld in.
Met oog voor detail (het liefst afgewisseld met een vette knipoog) deel ik op beschouwende wijze de dingen die mij onderweg opvallen. In de hoop dat jij er iets uit kunt halen dat jouw kampeergenot vergroot. Ik vind het geweldig om te zien en te ervaren hoeveel plezier er zit in de ‘kleine dingen’, als je er aandacht voor hebt.
Wat mij trekt aan minicaravans? Dat dus. Er is geen onderwerp te klein (of te groot).
Mail: nieuwsbrief@gobanna.com

Artikelen: 15

Geef een reactie